«Печерські цікавинки»
Чи відомо вам про складники смаку монастирського борщу?
Насамперед зважимо на фактор часу, бо ж смак страви можна відчути лише з «почтом» сучасних їй наїдків. У братській трапезі XVIII ст. борщ був повсякденною стравою поряд з рибною юшкою та кашею.
Історія борщу розпочиналася з квашення буряків. Овочі, почистивши та помивши, накладали у діжку й заливали криничною водою. Для приготування страви використовували як буряки, так і буряковий квас, клали посічену капусту. Затирали борщ пшоняною кашею або злегка підсмаженим житнім борошном, бо ж пшеничне тримали лише для випікання проскур та булок. Олію використовували зазвичай конопляну. Біля миски з борщем на столі завжди лежав окраєць житнього братського хліба.
На смак монастирського борщу вливав й простір, що був наповнений тишею, в якій особливо відчувалася сила братської молитви та любові.
Наталія Литвин
Підписи до ілюстрацій:
Іл. 1. [Без назви]